İnfluenzayı Yenmenin Akıllı Rehberi

29 Ocak 2024
İnfluenzayı Yenmenin Akıllı Rehberi

İnfluenzayı yenmenin akıllı rehberi sizlere hap bilgilerle kapsamlı bir giriş yapıyor. İnfluenzayı duymayan yok fakat bilmeyenin çok olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden sizlere bugün hem influenzaya dair önemli bilgiler hem de influenzadan korunmak veya influenza geçirdikten sonra daha sağlıklı bir şekilde hayatınıza devam etmek için bir rehber oluşturmak istedik. Keyifli okumalar dileriz.

İnfluenza Nedir?

İnfluenza, A, B ve C tipi virüslerin neden olduğu, genellikle burun, boğaz ve akciğerleri etkileyen yaygın bir solunum yolu enfeksiyonudur. Halk arasında grip olarak bilinen bu hastalık, mevsimsel olarak ortaya çıkar ve özellikle A ve B tipi virüsleri yaygındır.

  • A tipi influenza, salgınlara neden olabilen daha şiddetli bir türdür.
  • A tipi influenza, salgınlara neden olabilen daha şiddetli bir türdür.
  • C tipi influenza ise genellikle daha hafif belirtilere yol açar.

Solunum sistemini etkileyen ve vücudu olumsuz yönde etkileyen influenza genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hastaları, çocukları ve yaşlı bireyleri daha fazla etkiler. Bunun yanı sıra influenza insanlarda olduğu gibi domuzlar, atlar, kuşlar ve deniz memelilerinde de hastalıklara sebep olabilir.

İnfluenza Olduğumu Nasıl Anlarım?

İnfluenza olduğunuzu anlamanız için çok spesifik belirtiler vardır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ateş
  • Titreme
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Halsizlik

Hastalığın ilk 1-3 günlerinde ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve bazen burun tıkanıklığı. 4. gün ve sonrasında ise ateş ve kas ağrıları genellikle azalırken, ses kısıklığı, boğaz kuruluğu, öksürük ve olası hafif göğüs rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Çocuklarda ise kusma ve ishal, yüksek ateş, boğaz ağrısı, hapşırma, göğüs ağrısı, kulak enfeksiyonu ve akciğer iltihaplanması bulunmaktadır.

İnfluenza Teşhisi Nasıl Yapılır?

İnfluenza teşhisi genellikle bir doktor tarafından yapılır. Hastanın muayenesi sırasında doktor, ateş, boğaz ağrısı, titreme, kas ağrıları ve yorgunluk gibi belirtilerin hasta olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca PCR testi aracılığıyla alınan sürüntü ile vücuttaki influenza virüsünün varlığı belirlenir. Bu test aynı zamanda hastanın koronavirüs taşıyıp taşımadığını da değerlendirebilir.

Doktor, PCR testinin yanı sıra kan tahlili gibi ek testler isteyebilir. Bu testler, enfeksiyonun şiddeti ve hastanın genel sağlık durumu hakkında daha fazla bilgi sağlar. İnfluenzanın doğru bir şekilde teşhis edilmesi, uygun tedavi planının belirlenmesine ve hastanın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

İnfluenza Yenmek İçin Ne Yapmalıyız?

İnfluenza hastalığını yenmek için yapılması gereken en önemli şey doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmaktır. Bu ilaçlara ek olarak kendiniz yapabileceği vücudunuz ve sağlığınız için en mantıklı tedavi ise sağlığınızı güçlü tutacak takviyelerdir. Bu takviyelerin başında ilk olarak vitaminler ve destek tedavileri geliyor. Alacağınız ek vitaminler ve destek tedavileri bağışıklığınızı güçlü tutmanız ve sürdürülebilir kılmanız için güçlü bir zemin hazırlar. Bu sayede hem hızlı bir şekilde toparlanırsınız hem de güçlü bir bağışıklık sayesinde bir daha hastalığın vücudunuza yerleşmesine engel olmuş olursunuz. Doğal ürünlerin takviye olarak tercih edilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Hem hastalığı daha kolay atlatmak için hem de iyileşme sürecinde bağışıklığı desteklemek için keçiboynuzu pekmezi, karadut özü, üzüm pekmezi gibi doğal takviyeler enerjinizi artırmak ve hücre iyileşmesini hızlandırmak için kullanılmalıdır.

Hastalık boyunca evinizde dinlenmek, bol sıvı tüketimini desteklemek, ve sağlıklı bir diyet yapmak sizlere çok iyi gelecektir. Hastalığın ilerleyen günlerinde ise vücudunuzu dinç tutmak için düzenleyeceğiniz hafifi tempolu yürüyüşleri de aksatmamanızı öneririz. Dış giyiminiz ve spor ayakkabınız sizlerin bu sağlık kazanımda en rahat ettirecek yol arkadaşlarınız olduğunu hatırlatmak isteriz. İnfluenza geçse de hem çocuklarınızın sağlığı hem de kendi sağlığınız korumanız gereken en değerli durumunuzdur.